Tilbage

Palsgaard Spær vinder DIRA Automatiseringsprisen 2022

DIRA Automatiseringsprisen går i år til Danmarks ældste spærfabrik Palsgaard Spær, der ligger i den jyske by Hampen.

Dele af spærproduktionen er blevet automatiseret, og de eneste manuelle opgaver, der er tilbage i den automatiserede proces, er når råvarerne til produktionen ilægges før sav og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget.

– Palsgaard Spær vil med sin imponerende automatisering inspirere ikke bare andre virksomheder i samme branche men også på tværs af brancher. Automatiseringsløsningen er et beundringsværdigt eksempel på mødet mellem håndværk og teknologi, og Palsgaard Spær viser en modig tilgang til teknologien, fortæller en af jurymedlemmerne Laurids Hovgaard, der til daglig er journalist på Ingeniøren.

Spærfabrikken har erstattet dele af de manuelle processer, der er ved at lave spær, med et automationsanlæg i dele af produktionen.

Automatiseringen gør, at Palsgaard Spær har øget fabrikkens output med 35 procent, og de har inddraget unge studerende i projektet. Samtidig har medarbejderne nu et bedre arbejdsmiljø med færre udfordrende arbejdsstillinger og løft.

Og der er mange flere rosende ord fra juryen om dette års vinder af DIRA Automatiseringsprisen.

– Palsgaard Spær har taget et imponerende kvantespring. Kombinationen af det digitale, kundens ønske, automationen og inddragelse af unge studerende i processen er stærkt og modigt. Der er kæmpe potentiale for lige nøjagtig det, som de har gjort, lyder det fra jurymedlem Martin Høgsbjerg fra Danfoss-Drives.

Mundvandet løb

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er Palsgaard Spær et klart eksempel på.

– Man fik helt mundvand, da man så løsningen, fortæller jurymedlem Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

– Det var tydeligt, at Palsgaard Spær havde medarbejderne i tankerne, da de skulle automatisere processen omkring spærene – og det gælder både de allerede ansatte medarbejdere men også fremtidige medarbejdere, slår han fast.

Palsgaard Spær har lavet løsningen i samarbejde med Trussmatic og er blevet indstillet til prisen af Stäubli.

 

Der er tænkt på fremtidens medarbejdere

Igen i år har det været svært at finde én vinder, da danske robotløsninger stormer frem og giver anledning til gode automatiseringsløsninger rundt omkring i hele landet. Det har også i den grad afspejlet årets mange indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen, der geografisk har spredt sig i hele landet og også har været inden for vidt forskellige brancher.

Og det er da heller ikke kun Palsgaard Spær, der imponerede. Juryen var imponeret over alle tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

– Alle tre nominerede har investeret og være overbevist om, at det er automatisering, man skal i fremtiden. Det er altså en forankring i kulturen, og det har de alle tre gjort. Man har taget det strategiske valg i ledelsen og taget det videre igennem hele virksomheden, fortæller jurymedlem Martin Høgsbjerg.

– Hos alle tre nominerede havde man tænkt over, at der skulle være nogle mennesker, der kunne tage automatiseringsprojektet videre. De havde alle taget ejerskab internt i virksomheden, tilføjer jurymedlem Dorte Zacho Martinsen fra SMV 360.

HOUNÖ, der var nomineret for at automatisere afrensning af rustfrie svejsninger – en proces, der før var manuel og med brug af miljøfjendsk og farlig kemi, er med til at inspirere andre. Med løsningen har HOUNÖ ikke bare fjernet alt kemi ved afrensningen af svejsningerne, som før kunne være en farlig proces for medarbejderne, men automatiseringsløsningen har også gjort at processen er fuldstændig under kontrol.

– Det særlige ved den her historie er, at man har kigget på både det bæredygtige, på arbejdsmiljøet for menneskene, der skal være i det, og på konkurrenceparametrene og det at sikre en ensartet kvalitet, lyder det fra juryen.

HOUNÖ har lavet automatiseringsløsningen med BILA Automation som partner på projektet.

S.E.W. North Filtration var nomineret for at have samlet ikke bare én proces i produktionen men flere arbejdsgange – lige fra ordren er kommet ind til sammensætningen af delkomponenter til produktionen af det enkelte luftfilter. Det har de gjort ved at implementere et fleksibelt robotanlæg med hele otte industrirobotter.

Juryen sagde følgende om virksomhedens automatisering:

– Det bedste ved den her løsning er, at den samler mange processer i én, og at S.E.W. North Filtration bruger anlægget som udgangspunkt for at digitalisere hele processen fra et salg ude hos en kunde til at produktet bliver læsset og kørt ud hos vognmanden. De tør tænke stort, og de tør tage konkurrencen op med virksomheder i Kina, Polen og Tyrkiet.

S.E.W. North Filtration har lavet automatiseringsløsningen i samarbejde med DanRobotics.

DIRA Automatiseringsprisen

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie.

Dette års jury består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV360, Peter Krogh fra VOLA og sidste års vinder, Danfoss Drives, repræsenteret af Martin Høgsbjerg.