Tilbage

Danfoss Drives fremtidssikrer med automatisering

Danfoss Drives i Gråsten har nytænkt deres produkter og produktion, så de er klar til fremtidens udfordringer. Det har sikret dem en nominering til DIRA Automatiseringsprisen 2021.

Efter at have produceret frekvensomformere på samme måde i mere end 15 år – som også indebar mange manuelle processer – var industrigiganten Danfoss Drives i Gråsten mere end klar til at tage næste skridt med automation.

– Vi har et ‘mass customisation’-setup, som vil sige, at vores kunder bestiller et unikt produkt hos os, og vi producerer direkte til kunden. Så derfor skal vi have en produktion, der skal være meget fleksible og omstillingsparat. Og det har gjort det svært at automatisere tidligere, fordi vi har så mange forskellige varianter, som vi skal producere, fortæller Martin Høgsbjerg, der er Head of Supply Chain Technology hos Danfoss Drives.

Og netop det gav Danfoss Drives en unik mulighed for at nytænke den måde, som de producerer deres mange forskellige varer på.

– Vi har designet vores produkt til at kunne automatiseres. Det har vi gjort ved at designe vores produktion og produkt samtidig, fortæller Martin Høgsbjerg og fortsætter:

– Vi har altså ikke bare lavet en færdig, stor linje, som kan producere det, som vi har brug for lige nu. Men vi har lavet en masse modulære celler, så når ændringerne kommer og volumen stiger, så tilføjer vi bare flere moduler til den her produktion, som gør, at vi er meget fleksible i forhold til de mange forskellige forandringer, der kan komme i fremtiden.

En automatisering med fortid

Automatiseringen af frekvensomformerne har ikke kun været et samarbejde mellem produktionen og produktudviklingen. Danfoss Drives i Gråsten, der står for løsninger indenfor elektrificering af for eksempel biler, busser og skibe, har fået hjælp af integratoren BILA Automation A/S, som har været en del af arbejdet siden begyndelsen.

Faktisk var startskuddet til hele automatiseringen i Gråsten tilbage i 2013, hvor Danfoss Drives var en del af projektet SMErobotics med BILA Automation og Teknologisk Institut.

Per Bech Rasmussen, der er direktør i BILA Automation A/S, er meget tilfreds med resultatet af det tætte samarbejde med Danfoss Drives.

– Det er fleksibilitet, som er nøgleordet her. Det at lave én linje, én celle til ét produkt, det er en konkret opgave. Her har vi skulle se ud i fremtiden og se, hvad der kommer og få det tilpasset til det, fortæller han.

Fokus på fremtiden

Der har været mange gevinster ved det gennemgribende automationsprojekt, og produktivitet er bestemt én af dem ifølge Martin Høgsbjerg.

– Der går to timer fra, vi plukker produkterne, til at det er klart som et færdigt apparat, fortæller han og fortsætter:

– Men kvaliteten og arbejdsmiljøet bliver også bedre i vores produktion fremadrettet, da vi ikke har det her ensidige, gentagende arbejde. Og forhåbentlig også vores leveringsevne, når der kommer nye produkter, bliver bedre nu, fortæller han.

Danfoss’ løsning har dermed haft fokus på kvalitet, produktivitet og arbejdsmiljø. Men ikke nok med det, så har fremtidssikring også været en vigtig faktor i automatiseringsprocessen.

Og det er alt sammen årsagen til, at Danfoss Drives er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2021.

– Det er utrolig spændende at se et setup, hvor man arbejder med enkeltstyksproduktion i en helt stor skala. Jeg tror, der var op til 350 komponenter, der kunne sammensættes til ét produkt alt efter, hvad kunderne ønsker rundt omkring i verdenen. Så det her med at være fleksibel og innovativ, samtidig med at man tracker data på det, er jo noget, som vi ser, er en vigtig parameter i fremtiden, lyder det fra Dorte Zacho Martinsen fra BM SILO.

Hun er en del af juryen, der skal udpege vinderen af dette års DIRA Automatiseringsprisen.

DIRA Automatiseringsprisen 2021 vil blive overrakt den 5. oktober til åbningen af hi-messen i Herning.

Juryen består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo, Tina Beith Christensen fra Aalborg Universitetshospital og forrige års vinder Peter Krogh fra VOLA.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2021

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres en eller flere tilknyttede integratorer.