Tilbage

Robotterne laver håndværket hos Danmarks ældste spærfabrik

Duften af træ rammer én med det samme, når man ankommer til Danmarks ældste spærfabrik i den jyske by Hampen.

Men hos Palsgaard Spær er det ikke udelukkende menneskelige hænder, der styrer værktøjet, når de skråtstillede bjælker til tagkonstruktioner – bedre kendt som spær – bliver lavet.

Spærfabrikken har nemlig budt robotter indenfor og automatiseret en del af håndværkerarbejdet.

– Det bedste ved vores robotløsning er klart, at vi nu har fået bedre flow i vores produktion, og at den reducerer meget af den håndtering, som vi havde før. Vi har nu en fremstillingsproces, der er mere glidende og stabil frem for at have mange stop i en manuel produktionsproces, fortæller Simon Have Kjær, der er procesudviklingschef hos Palsgaard Spær.

Palsgaard Spær har – i samarbejde med Trussmatic – altså erstattet store dele af de manuelle processer, der er ved at lave spær, med et automationsanlæg i produktionen. Det har de gjort så imponerende, at teknologivirksomheden Stäubli har indstillet dem, og juryen ydermere har nomineret dem til DIRA Automatiseringsprisen 2022.

Et nyt robothåndværk


Dele af spærproduktionen er blevet automatiseret, og de eneste manuelle opgaver, der er tilbage i den automatiserede proces, er, når råvarerne til produktionen ilægges før sav og igen under kontrollen af det færdige spær ved udlæsning af anlægget.

Og modsat hvad man skulle tro, har det ikke betydet afskedigelse af medarbejdere hos Palsgaard Spær – tværtimod.

– Det særlige ved selve anlægget er, at man har fået flere folk ansat, man har fået et væsentligt højere output og så er kompetenceniveauet højnet betragteligt. Så man er gået fra at være en håndværkervirksomhed til at blive en moderne, industrialiseret virksomhed, fortæller Niels Henrik Kristensen, der er salgschef ved Stäubli.

 

Kun gode ting

Robotløsningen hos Palsgaard Spær har haft stor betydning og fordele for fabrikkens fremtidige produkter og for medarbejderne, der hver dag møder ind i Hampen.

– Den største gevinst har været, at vi reducerer takttiden per spær markant, samtidig med at vi øger fabrikkens output med 35 procent, fortæller Simon Have Kjær stolt og tilføjer:

– Her hos Palsgaard Spær har vi været meget privilegeret ved at have medarbejdere, der har taget positivt imod vores automatiseringsprocesser. De har været åbne over for at blive opkvalificeret, men også taget godt imod de kræfter, som vi har hentet ind ude fra.

Og ifølge Martin Høgsbjerg – der sidste år modtog DIRA Automatiseringsprisen 2021 og derfor sidder med i juryen i år – så kan Palsgaard Spær godt være stolte.

– De har haft en god investering, og de har forbedret deres arbejdsmiljø signifikant. Så der er ikke rigtig noget, der taler imod, at man automatiserer inden for forskellige brancher – heller ikke inden for træindustrien som her, fortæller Martin Høgsbjerg.

– Jeg synes, de har valgt at tænke langt. Det er ikke bare en robotløsning. Der er også en integration af data i det, de laver. Det er altså helt ude fra kundeordren til den måde, de konfigurerer deres produktion på. Det er et stort skridt for dansk automation, og noget som mange andre industrier kan lære af, fortsætter han.

DIRA Automatiseringsprisen 2022 bliver overrakt den 13. september til åbningen af AUTOMATIK 2022 i Brøndbyhallen.

Du kan læse mere om det her.

Dette års jury består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer samt industrien. Juryen består i år af Ole Madsen fra Aalborg Universitet, Laurids Hovgaard fra Ingeniøren, Nigel Edmondson fra MADE, Dorte Martinsen fra SMV360, Peter Krogh fra VOLA og sidste års vinder, Danfoss Drives, repræsenteret af Martin Høgsbjerg.

Om DIRA Automatiseringsprisen 2022

DIRA Automatiseringsprisen uddeles hvert år til en dansk slutbruger med en god automatiseringshistorie. DIRA Automatiseringsprisen skal tjene som inspiration for andre ved at vise unikke løsninger og processer baseret på robotteknologi og relateret automatisering.
Ved samme lejlighed hædres eventuelt en eller flere tilknyttede integratorer.