Tilbage

Danfoss Drives vinder DIRA Automatiseringsprisen 2021

Kompromisløs, fremtidssikret og inspirerende for mange virksomheder.

Det er nogle af de ord, som juryen bruger om dette års vinder af DIRA Automatiseringsprisen.

DIRA Automatiseringsprisen 2021 går til Danfoss Drives i Gråsten, som er en del af industrigiganten Danfoss.

Virksomheden, der efter at have produceret frekvensomformere på samme måde i mere end 15 år – som også indebar mange manuelle processer – var mere end klar til at tage næste skridt med automation.

Virksomheden har fremstillet frekvensomformere på samme halvautomatiske måde i mere end 15 år, og stod for få år siden med opgaven at udvikle næste generation.

Her greb Danfoss Drives muligheden for at nytænke både produkt og processer og dermed hele måden, hvorpå de producerer de mange hundrede varianter på. Automation er således indtænkt i hver lille detalje i produktet og de teknologier, som skal lokalisere, gribe, montere og transportere kits og det færdige produkt.

Det kan ifølge dette års jury inspirere både store, mellemstore og små virksomheder.

– Det er fedt, at en stor virksomhed som Danfoss Drives tager det på sig, at de vil præsentere sådan en løsning for omverdenen. De har tænkt hele værdikæden ind, som mange små virksomheder egentlig gør og bør. Hvordan kan vi selv kigge ind ad? Hvordan kan vi gøre noget ved vores produkter og dermed være på forkant? De har kigget bagud for at gøre det mere enkelt og simpelt fremadrettet, og de har gjort det kompromisløst, fortæller en af jurymedlemmerne Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo.

Og det er ikke de eneste rosende ord, som juryen har at sige om dette års vinder.

– Der er mange ting ved denne automatisering, som vi kan lære noget af. De har modulariseret både produkt, udstyr og alt deromkring. Det er imponerende. De har tænkt hele vejen rundt, og det sikrer dem i fremtiden, tilføjer Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

En imponerende rejse

Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er Danfoss Drives et klart eksempel på.

– Det er en inspirerende og imponerende rejse, som Danfoss Drives har været på – og de vil nok fortsætte på den langt ud i fremtiden. De har konverteret en manuel arbejdsgang til en fuldstændig automatiseret proces, og de har gjort det ved at inddrage alle elementer fra Industri 4.0. Det giver i den grad en højere kvalitet og forbedrer også arbejdsmiljøet, fortæller jurymedlem Nigel Edmondson fra MADE, der også er imponeret over, at automatiseringsløsningen har været med til at fastholde en del af produktionen i Danmark.

Danfoss Drives har valgt at lave løsningen i samarbejde med BILA Automation A/S.

En inspiration for alle – både store og små

Som ofte har det været svært at finde én vinder, da danske robotløsninger stormer frem og giver anledning til gode automatiseringsløsninger rundt omkring i hele landet. Det har også i den grad afspejlet årets mange indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen.

De tre nominerede til dette års DIRA Automatiseringsprisen er meget forskellige, men de er alle meget inspirerende for andre virksomheder.

Blandt andet er Engskov Maskinfabrik, et forebillede for små virksomheder. Engskov er nomineret med et fleksibelt robotanlæg, der samler fire produktionsprocesser i én arbejdsstation. Produktet færdiggøres altså i én arbejdsgang.

Engskov Maskinfabrik, der ligger ved Ringsted på Sjælland, har specialiseret sig inden for konstruktion og opbygning af store og komplicerede emner til den industrielle sektor.

– Det er spændende, at se hvordan en lille virksomhed tager ansvar for en løsning, så de selv kan tilpasse den til forskellige varianter. De har ikke bare købt den færdige løsning, men de har selv været en stor del af løsningen. Og det har de lært meget af, siger en enig jury.

Faktisk har løsningen sikret Engskov Maskinfabrik en flerårig ordre, en mere ensartet produktion, en højere produktivitet samt hjemtagning af produktion til Danmark.

Engskov Maskinfabrik har lavet automatiseringsløsningen i samarbejde med DanRobotics.

Kamstrup, der har produceret temperaturfølere i mere end 20 år på deres fabrik i den jyske by Stilling, var nomineret for et imponerende ingeniørarbejde. Kamstrup blev tvunget til at skulle tænke nye veje, da deres produktionsudstyr af følere var ved at være nedslidt samtidig med at efterspørgslen var stigende.

Som alternativ til at flytte produktionen til udlandet, valgte Kamstrup at opdatere produktionen i Danmark med en fuldautomatisk montagelinje med 12 industrirobotter, en del special maskiner samt et hav af avancerede sensorer og gribere til håndtering af sensorkabler i forskellige længder.

– Linjen imponerer med de mange små detaljer, der vidner om tusindvis af arbejdstimer til design, konstruktion og programmering . Der er et meget højt niveau af viden, der er blevet proppet ind i de her maskiner, lyder det juryen.

Ved at automatisere processen har Kamstrup bevaret arbejdspladserne i Danmark, mens de har reduceret kostprisen, øget produktiviteten og højnet kvaliteten.

Kamstrup har ikke lavet løsningen alene, men har gjort det i samarbejde med Kilde Automation.

Vinderen af DIRA Automatiseringsprisen 2021 blev annonceret ved hi-messen i Herning den 5. oktober.