Tilbage

Medlemmer ser 2021 som et godt robotår

Sidste år faldt antallet af installerede robotter i Danmark. Men som det ser ud lige nu, bliver 2021 et bedre robotår. Det vurderer mange DIRA-medlemmer.

Det er november, det er mørkt uden for, og der er netop blevet offentliggjort tal fra den internationale robotforening, International Federation of Robotics (IFR), som viser at antallet af installerede robotter i Danmark er gået ned sidste år.

Men nu er der lys at se derude.

En telefonrundspørge blandt Dansk Robot Netværks (DIRA) medlemmer viser nemlig, at salget og implementeringen af robotter rundt omkring i Danmark igen tager fart.

– Det går helt vildt stærkt lige nu. Faktisk går det så stærkt, at man næsten har svært ved at følge med, fortæller Tommy Madsen, der er Sales Manager hos Fanuc Danmark.

Fanuc leverer automationsløsninger over hele verden til mange forskellige industrier. Tommy Madsen fortæller, at Fanuc Danmark har vækstet med mere end 100 procent i år. Dermed er det et rekordgodt år for Fanuc.

Også DIRAs bestyrelsesformand Kim Reeslev er optimistisk, når det kommer til året 2021.

– Hvis jeg kigger på markedet, så er jeg slet ikke i tvivl om, at tallene er noget højere her i 2021, end de var i 2020, fordi der i den grad er gang i robotsalget, fortæller han og fortsætter:

– Meget af væksten kommer fra store virksomheder. Men der er også mange mindre virksomheder, der investerer nu.

IFR-tal viste færre installerede robotter

Den netop offentliggjorte robotstatistik for salget af robotter på verdensplan i 2020 fra IFR var ikke så positiv.

Hvor der i 2019 var 772 installerede robotter ude i industrien, var der i 2020 kun 690 robotter – svarende til et fald på 11 procent.

Faldet kommer efter en årrække fra 2014 til 2019 med en gennemsnitlig årlig vækst på hele fem procent – og det var selvom, at 2018 var et år med nedgang.

Nu lader det til, at salget i 2021 kommer til at slå positiv rekord.

Det kræver flere medarbejdere

Optimismen er let at finde rundt omkring i den danske robotverden her i 2021. Også når du spørger Søren Peter Johansen, der er sekretariatschef i DIRA.

– Det ser heldigvis ud som om, at virksomhederne er begyndt at investere i robotter på bagkant af COVID-19, fortæller han og fortsætter:

– Men desværre er der kommet en ny barriere for implementering af robotter – manglende arbejdskraft med de rette kompetencer. Derfor bør vi alle støtte op om, at der bliver uddannet flere, som både på kort sigt og lang sigt kan hjælpe med dansk produktion. Ellers kommer branchen for alvor til at mangle hænder til håndtering af robotterne.

Det bakker Kim Reeslev ham op i.

– Der mangler folk – især hos robotintegratorerne. Det er både ingeniører, programmører og håndværkere. Og det skal der findes en løsning på, siger han.